Membri fondatori
Primire membriGeograful
Analele APGRFormare
Ocupatii
CalificariEVENIMENTE.

Intre 12 – 18 iulie 2009 s-a desfasurat la Bucuresti si Sinaia al noualea Seminar international asupra temei “Initiative antreprenoriale si dezvoltare regionala. Comparatii internationale”.
Organizatorii acestei manifestari au fost:
  • Universitatea din Bucuresti – Centrul Interdisciplinar de Cercetari Avansate asupra Dinamicii Teritoriale (CICADIT);
  • Universitatea din Angers (Franta);
  • Asociatia Profesionala a Geografilor din Romania.
Aceasta reuniune stiintifica face parte dintr-un ciclu de 10 seminarii, primul desfasurandu-se in februarie 2001 la Angers (Franta), iar urmatoarele in alternanta In Germania, Spania, Italia si Romania.

Principiul de baza, stabilit la primul seminar, consta in reunirea catorva universitari din diferite tari, a unor intreprinzatori romani si straini, precum si a unor actori ai vietii economice si politice, care prezinta unele dintre cele mai relevante experiente in domeniu.

In Romania s-a mai organizat un astfel de seminar in anul 2002, in urma caruia s-au consolidat relatiile dintre universitatile din consortiu si s-au dezvoltat activitati de cooperare intre diversi actori din tara noastra si tarile mentionate mai sus.

La editia din acest an au participat circa 30 de cercetatori straini din diferite tari (Franta, Germania, Spania, Italia, Moldova, Iran) si 20 de cercetatori romani, reprezentand diverse domenii.

Scopul final este consolidarea relatiilor de cooperare dintre universitatile din Consortiu (Consortiul European de Cercetare 2H2S a fost infiintat in urma cu 3 ani ca urmare a cooperarilor instaurate in cadrul acestor seminarii internationale), vizand, pe de o parte, validarea unor concepte teoretice lansate in lumea academica privind dezvoltarea locala si regionala, prin intermediul initiativei antreprenoriale, iar pe de alta parte, realizarea unei punti de legatura intre mediile economic, de afaceri si decizional.

Schimbul fructuos de idei in sfera academica, privind modalitatea de insertie a initiativelor antreprenoriale in procesul complex de dezvoltare regionala, poate conduce la elaborarea unor modele legate de dezvoltarea teritoriala la nivel de micro si meso-scara. Noile teorii legate de dezvoltarea economica au reconsiderat distanta, retelele si clusterele teritoriale prin redescoperirea Geografiei economice. Chiar Premiul Nobel, atribuit anul trecut in domeniul economiei, a recompensat cercetarile intreprinse, in acest domeniu. S-a demonstrat, astfel, viabilitatea noii geografii si a capacitatii acesteia de a raspunde noilor provocari ale contemporaneitatii.

Totodata, in contextul actual, universitatile si cercetarea nu constituie cauza, care accentueaza criza actuala, ci, dimpotriva, acestea constituie solutia depasirii acesteia. Imbinarea cercetarii fundamentale cu aspecte ale vietii reale este singura cale de apropiere a oamenilor de stiinta de mediul de afaceri si autoritatile nationale, regionale sau/si locale, responsabile de gestiunea spatiilor in care isi desfasoara activitatea comunitatile umane.

tine-ma minte
HOME    DESPRE APGR     EVENIMENTE     NOUTATI      CONTACT  

Copyright © 2009 APGR